🐣Ruvning

Ruvningstiden för höns Àr ca 21 dagar. VÄr erfarenhet sÀger att nÀr det gÀller Gammal Svensk DvÀrghöna Àr den 19 - 22 dagar.

Man kan sÀga att det finns tvÄ sÀtt för ruvning, det naturliga att hönan sjÀlv ruvar och maskinell ruvning.

Hönans ruvning:
DÄ hönorna börjar vÀrpa tidigt, redan i februari, kan det vara för tidigt att lÄta dem ruva sjÀlva, speciellt om man har ett hobbyhönshus. Det blir för kallt och risken Àr att Àggen fryser innan hönan sÀtter igÄng sin ruvning. Vid den tiden Àr det bÀttre att ta vara pÄ Àggen istÀllet.

Hönan börjar ruva först efter att den lagt ett flertal Àgg.
NÀr hönan vÀl har klÀckt fram sina kycklingar vakar hon noga dom. Det Àr inga problem att lÄta hönan ruva och klÀcka sina kycklingar tillsammans med sin flock, pÄ sÄ sÀtt kommer man slippa skola in kycklingarna i flocken.

Detta sÀtt Àr enklast och mest naturligt

 

Maskinruvning:
Att anvÀnda sig av ÀggklÀckningsmaskin krÀver lite mer merarbete men mer spÀnnande och har man tur sÄ kan man fÄ se hur kycklingen tar sig ur Àgget.

DÄ kycklingarna Àr klÀckta Àr det lÀmpligast att ha dem inomhus och med vÀrmelampa de första veckorna dÄ nyklÀckta kycklingarna behöver ha ca 37 - 38 grader varm. Vartefter kycklingarna vÀxer kan vÀrmen minskas.
De första tvÄ dagarna klarar sig kycklingarna utan mat. Oftast har kycklingarna redan vid födseln sin instinkt att söka föda. Vid naturlig klÀckning lÀr det sig av sin höna att söka föda.
MaskinklÀckta kycklingar kan man lÀra kycklingarna sjÀlv, om sÄ behövs, genom att picka med fingret vid mat och vatten. Oftast Àr det inte nödvÀndigt dÄ de helt naturligt har det i sig att söka föda. DÀremot Àr det en bra början att vÀcka deras nyfikenhet och fÄ dom extra tama.

Maskinuppfödda kycklingar kan bli vÀldigt tama om man hÄller pÄ mycket med dom.

NĂ€r kycklingarna Ă€r 8 veckor kan man börja inskolningen i den övriga hönsgruppen. 
Vi lÄter kycklingarna vara i en mindre bur i hönsgÄrden till en början. KvÀllstid fÄr de vara inne i hönshuset vilket vi indelar med kycklingnÀt i 2 delar, ett för kycklingarna och ett för övriga hönsen. Efter nÄgra dagar fÄr de dagtid vara tillsammans med de andra hönsen men pÄ kvÀllen/natten fÄr de vara i sin del av hönshuset tills man sett att de Àr accepterade av de Àldre hönsen.
Det Àr viktigt att till en början dÄ de slÀpps samman att det gÄr bra och att de Àldre hönsen inte gÄr för hÄrt Ät de smÄ kycklingarna.

En del lÄter sig placera en höna hos de nyklÀckta kycklingarna, vilket nog kan vara bra men dÄ mÄste den hönan Àven skolas in.

En nyklÀckt kyckling i ÀggklÀckningsmaskinen

 

TvÄ smÄ nyklÀckta kycklingar i sin
TvÄ smÄ nyklÀckta kycklingar i sin "Barnkammare" under varm skön vÀrmelampa.