⁉️Varför just Gammal svensk dvärghöna

Tidigare hade vi även Dvärgkochin men nu har vi övergått till enbart Gammal svensk dvärghöna. Dvärgkochin är visserligen en ganska trevlig höna men Gammal svensk dvärghöna slår allt. 

Gammal svensk dvärghöna är en härlig urhönsras och med sitt ursprung från den vilda Bankiva hönsen från Ostindien. Den har funnits i Sverige som ras sedan 1800-talets mitt och är väl värd att bevaras.
Den är liten och och är en bra flygare för att vara en hönsfågel, det gör det roligare då den dels är nere på backen men gärna högt uppe i sitt hägn.
En del säger att Gammal Svensk Dvärghöna är kaxiga, den erfarenheten har inte vi. De kommer gärna fram till en då man går in i hägnet, nyfikna och sällskapliga och lätthanterliga. Med andra ord en lätthanterlig rolig och vacker ras.
Dess litenhet medför att den inte är så skrämmande för barn vilket kan vara bra när man har barn.  

Äggen är inte så stora, ca 30 gr (som ett halvt köpeägg) men den storleken duger gott som stekt ägg på smörgås och 6 ägg ger en härligt gyllengul sockerkaka. De producerar ca 1 ägg om dagen och ger därmed inte ett överflöd av ägg vilket kan vara skönt.